Tvåspråkig beautyblogg, flerfaldig glädje. En episk & empirisk studie i läppstift, lödder, lack och en nattsvart katt. Kaksimiel..kielinen kauneusblogi. Sukellus lakkojen, saippuoiden, voiteiden, huulipunien, puutereiden ja yhden yönmustan Batman-kisun maailmaan.

lördag 28 juni 2008

Bettieli önskar!


Linda på Bettieli ville höra om mina finska favoritställen. Jag kommer genast att tänka på Fiskars: en lugn, mysig, gammal bruksmiljö ca 100 km från Helsingfors. Stället var en sommaroas för vår familj då jag var liten. Vi brukade bila dit, mamma, pappa, jag och min bror. Det var alltid så härligt att dricka kaffe i de näpna, ompysslade kaffestugorna och besöka muséer och andra sevärdheter. Nog smakar en kopp koffein helt annorlunda i en vacker, omhuldad gammaldags miljö än drucken ur en take away-paffmugg! Fiskars är ännu också för mig ett kärt sommarpilgrimsmål.

Fiskars, som i dagsläge säkert är mest känt för sina knallorangea saxar, har lyckats behålla nåt ljuvligt stillsamt i sin tillvaro. Stället är litet och har ett vattendrag som löper igenom den lilla byn. Vid sidan om vattnet finns den gamla bruksmiljön bevarad: många lokaler har genomgått en reinkarnationsrenessans i och med att Fiskars alltid dragit till sig formgivare och konstnärer. Bredvid kaffestugorna och restaurangerna finns en hel del gallerier och workshops för glasblåsare, målare och andra estetiska kompanjoner.

Jag har en gång tidigare nämnt Desicos doftljus som jag tycker att är mycket fina. I Fiskars kan man besöka deras fabriksbutik och köpa hem en massa väldoft! Jag gillar i synnerhet de sommarfräscha apelsin- och persikodoftande ljusen, ah!


Du skulle Linda gilla Fiskars tror jag, det är urmysigt!

10 kommentarer:

Linda sa...

Åh du har så rätt, det är precis ett sådant ställe jag skulle älska!
Det låter som ett underbart utflyktsmål en dag att bara strosa runt i den mysiga miljön.
Nästa gång jag tar mig till Helsingfors ska jag ha i åtanke ett besök dit :o)

Badbomben sa...

Linda: Jag kan så se framför mig hur du sitter där i ett mysigt kafe och myspyser för fulla muggar. Allt är så sött och rart där!

Scrangie sa...

I didn't know that Fiskars were from Fiskars, Finland! That was the first thing that came to mind when I saw it, how neat!

You know what else is from Finland... Alexi Laiho... *drool* Hehehe ;-)

Badbomben sa...

Scrangie: Yes, it's the authentic Fiskars-Fiskars!:D

Btw, you children of bodom-fanatic, hihi, have you ever listened to Sentenced? Morbid humor and wonderful melodies from Oulu!:)

Scrangie sa...

Thanks for the suggestion, I haven't heard Sentenced but I'm definitely going to check them out! :D

Linda sa...

Söta rara ställen gillar jag, där kan jag drömma mig bort, liten drömmare som jag är :D

Badbomben sa...

Scrangie: I think they are (or were) outstanding!:)

Linda: Samma här, allt gammaldags mys är härligt! Här i Esbo finns också ett Bettieliställe, Bemböles gamla kaffestuga:)

Linda sa...

Gammaldags mys är underbart, åh har du ett till sånt ställe nära dig vad härligt!! Ditt jobb är ju dessutom också en alldeles jättemysig plats ;o)

inthemake sa...

Hur spännande som helst att se vad du har för dig :) sweet!

Badbomben sa...

Inthemake: Raring!:)