Tvåspråkig beautyblogg, flerfaldig glädje. En episk & empirisk studie i läppstift, lödder, lack och en nattsvart katt. Kaksimiel..kielinen kauneusblogi. Sukellus lakkojen, saippuoiden, voiteiden, huulipunien, puutereiden ja yhden yönmustan Batman-kisun maailmaan.

måndag 30 juni 2008

Kajalpennan önskar!


Häromdan frågade jag om ni ville ha några off-topic inlägg, jag har redan behandlat en del karnivorisk, hemlagad mat och ett kärt, finskt resmål. Nu är det Fröken Kohl som vill veta vad jag pluggar.

Det är inte så kort besvarat i och med att jag ganska nyligen bytt studieämne. Jag har tagit en HuK-examen från Hesa uni med huvudämnet Nordiska språk och Nordisk litteratur som biämne. Därtill har jag pluggat en del pedagogik men i och med att jag hiffade att jag inte riktigt vill bli lärare så har jag precis nyligen börjat läsa folkloristik, ska också börja läsa museologi på hösten.
Från språkvetare till kulturstuderande!:) I och med mitt jobb på muséet har jag blivit ännu mera kultur- och museifrälst.

För att ge exempel på vad det innebar att plugga nordiska språk och litteratur kan jag kasta namn på några kurser jag gått på, t.ex. "språkhistoria med kulturhistorisk inriktning", "språksociologi och tvåspråkighet", "grundkurs i allmän språkvetenskap, "ortnamn och personnamn", ", "Europas litteratur", "Finlandssvensk identitet i 1800-talets litteratur", "språk, kultur och samhälle i Norge"....


Däremot folkloristikkursen som jag hunnit gå på nu på våren hette "Folklore i den moderna kulturen"; allt gällande muntlig tradition såsom urbana legender, myter, lekar, sagor...jag upplevde det väldigt intressant!

Så ni har att göra med en aningen impulsiv humanisthumflummare:) Som dessutom bytt studiespråk, nordiska språk läste jag på svenska men folkloristik pluggar jag suomeksi.

9 kommentarer:

Jenny sa...

Folklore i den moderna kulturen låter verkligen som en intressant kurs. Något liknande skulle jag själv vilja läsa :) Urbana legender har alltid fascinerat mig.

Anonym sa...

Wohooo du läser folkloristik!!!!11(ett) Det har jag ju liksom typ ba pluggat i fyra år. Vi skulle nog kunna komma bra överens du och jag. :D

Badbomben sa...

Jenny: Det var det också! Väldigt fascinerande!:)

Kajsa K: Nämen ser man på! Jag är ju bara ännu en novis men nu är vi ju både folkloristik- och sminkkolleger! Och båda härjar mycket i Åbo!:D

Linda sa...

Skoj att få läsa lite mer om dina studier, låter mycket intressant :o)

Badbomben sa...

Linda: Tack och roligt att du tycker det! Tycker själv också att det är så roligt att få veta litet mer om alla bloggare man följer, är litet stalker, hihi;D

Sminkan sa...

Nordiska Språk är en institution jag också tillhört. Dock på Stockholms Universitet... Jaså, inte bli lärare. Nej, det är ju ett jobb som faktiskt är ganska tufft. Men roligt om man har nerver av stål och klarar av alla politiska idiotier som, i alla fall svensk skola utsätts för.

Badbomben sa...

Sminkan: Nej det var inget för mig, jag är för mjuk som person tror jag även om jag tycker att mina nerver är bra:) Men i muséet är det litet pedagogik med guidning också, det passar mig perfekt, jag stortrivs!

Det håller på att barka åt helsike med finska skolor också tyvärr, alla rättigheter tas ifrån lärare.

Kajalpennan sa...

Vad kul att du nappade! Så den obligatoriska frågan.. Vad ska du bli när du blir stor? ;)

Badbomben sa...

Kajalpennan: Jag vet inte 100% säkert men högst antagligen någon form av kulturpersonlighet:D Alltså nån museiarbetare, guide eller nåt?:)