Tvåspråkig beautyblogg, flerfaldig glädje. En episk & empirisk studie i läppstift, lödder, lack och en nattsvart katt. Kaksimiel..kielinen kauneusblogi. Sukellus lakkojen, saippuoiden, voiteiden, huulipunien, puutereiden ja yhden yönmustan Batman-kisun maailmaan.

måndag 26 maj 2008

Emelies och Inthemakes önskeinlägg: kosmetik i Finland


Jag har gjort en lista på exklusivt finska märken som så vitt jag vet inte säljs (åtminstone storskaligt) i Sverige. Därtill har jag skrivit några rader om ett internationellt märke som jag kan hamstra när jag vill.

Anytime

Ett ungdomligt, finskt budgetmärke som tillhör Lumene Group. Anytimes produkter marknadsförs ofta för ganska unga flickor. Själv stiftade jag bekantskap med firman i tonårsåldern men jag har fortsatt skaffa bland annat nagellack, ögonskuggor och hudvård från dem. Deras nagellackssortiment är förmånligt och skojigt och deras produkter har till skillnad från Lumenes eteriska och drömska namn ofta litet kluriga namn. (Som exempel linern Stay on line, ögonmakeupremovern End of Story som jag nyss recenserade och pudret Face the Day)

Har själv varit nöjd med bland annat Anytimes nagellack Wild Heather och deras hudvårdslinje med rengöringen So clear och ansiktsvattnet Get fresh.
Jag slår vad om att varenda en tonårig, fennougrisk kosmetikjunkie har åtminstone ett Anytimegloss i necessären sin:D

Hårvårdsserien Erittäin Hieno Suomalainen (övers. väldigt fin finsk) är en bastu- och stugklassiker utan like. De retromysiga förpackningarna är designade av Marimekkos f.d. vd, grand old black ladyn Kirsti Paakkanen. De är überbilliga och påstår sig göra håret "regnvattensfräscht". I mitt tycke är det nåt så sympatiskt och tilldragande med deras image, det är så antitrendigt som det bara kan bli. I dagsläge håller detta 30-åriga brand dock kanske på att uppleva en trendrenässans. De är riktig kultschampon för oss ugrer; de löddrar rikt, doftar annars bara shampoofräscht eller av tjära eller björk. Balsam finns i honungsvariant. Alltid ibland, i synnerhet till midsommarn eller stugveckoslut kulmineras bastun med Erittäin hienos hårtvätt!:) Linjen säljs överallt, du undgår helt enkelt inte Finlands mest sålda schampo EHS på de finska schampohyllorna!

Herbina: en förmånlig hår- och hudvårdsserie som bland annat lanserat hudvård för bland- och känslig hy. För er som ogillar doften av hårspray: nästa gång då ni besöker Finland ska ni skaffa er en Herbina Sensitive extra strong-hårspray, den är både parfym- och silikonfri.

Valkoinen risti/Vita korset är ett 80-årigt, traditionellt familjeföretag som lanserat några väldigt otrendiga men slagkraftiga klassiker inom hudvård. Ett exempel är den mintgröna salvan Vitalis som åtminstone tidigare varit även idrottarnas kräm: före man for ut med skidorna i den sibiriska vinterkölden skulle man smörja nosen med Vitalis. Denna allroundkräm med spf 8 torde få sin lyxkusin, Elizabeth Arden 8 hour cream, att skaka av rädsla: enligt firman själv borde denna magiska kräm skydda emot solstrålar på sommaren, fungera på nariga nagelband och torra hälar och händer, avskräcka knott och mygg i den lappländska sommaren och vara bra för barnrumpor likaså. En riktig vinterkrigssurviverkräm alltså! Ska tror jag skaffa en sån till nagelbanden, har senast använt detta gröna gunk i plåtburk som barn:)
En produkt från Vita korset som jag ofta använder är Vivals Oil touch-removerlappar. Oil touch var ordet, maken till oljeschejk har man inte sett i varken Dubai eller Norge efter att ha använt dessa tranlappar men de är väldigt effektiva efter en riktigt sotig gothlook eller färgrann ögonskuggebackanal.

XZ är en hårvårdsserie som har några riktiga hits, bland annat en oljeinpackning med havtorn eller choklad- och vaniljdoftande schampo och balsam. Mums! Rekommenderar varmt!

Finlands "ICA", K-kedjan, har sitt eget budgetmärke Pirkka, som ibland har riktigt bra basprodukter för en billig penning. Bland annat har de en riktigt ok ansiktsrengöring och även bra schampo och balsam. På fotot ser ni bland annat deodoranten Moon Flower.

Sist men inte minst är det märke som jag vet att många svenska sminkusar avundas oss. Jag talar givetvis om Revlon. Det fanns en tid som jag tyckte att Revlon importerades i mindre skala än idag men åtminstone idag kan jag då till närmaste Citymarket eller Anttila och gott förvänta mig att hitta en trevlig Revlonhylla där. Alltid ibland rotar jag vid Revlons hyllor men det har inte blivit en tradition. Vet inte varför, kanske man inte förstår sitt eget bästa då man har allt roligt inför näsan på en? Har ibland införskaffat en kajal eller sminkpenna från dem, därtill har jag en New complexion even out-foundation som jag fått, nyansen är dock aningen för mörk, bara efter en södernresa kan jag tänka mig att använda den.

Sådärja, litet fosterländsk hudvård!:) Vem vill önska härnäst?



19 kommentarer:

Anonym sa...

Det här var riktigt roligt att läsa om. Inhemska klassiker och märken som man aldrig har hört talas om blir så mycket mer exotiska och spännande när de inte är så lätta att få tag på.

Och ang. Revlon så fattar jag inte varför det inte säljs i Sverige längre. Ska ta o maila o tjata på kosmetikkedjorna att ta in det igen.

Badbomben sa...

Emelie: Jag är glad att du är nöjd med postningen!:)

Det verkar absurt att revlon inte säljs där. Bra, ta du och trakassera sminkkedjorna! Har själv minitrakasserat en finsk firma i form av frågor om aquolina, kommer de att säljas här osv. Lönar sig att trötta ut dem, hahaa:D

Anonym sa...

Grymt darling!! Jättekul läsning, och vi hade Revlon hos oss fram tills för 2 år sedan ungefär. Gillar det märket jättemycket, dom har blandannat grymma nagelack tycker jag (håller enormt bra) & deras colorstay foundation sitter som berget!!

Badbomben sa...

Inthemake: Tack!:) Bra om du hade kul med läsningen! Ibland undrar man om firmorna alls lyssnar på konsumenterna: om jag förstått rätt så skulle alla svenska bloggare ihop ansvara för revlons inkomster till 99,9%:D
Ska i nåt skede ta en extratitt på revlonhyllorna, ska dock försöka undvika dom idag så jag inte shoppar loss;D

Anonym sa...

Intressant inlägg, Anytime blir jag nyfiken på då drömska namn kan göra mig köpgalen, sen de där vanilj & chokladdoftande hårgrejerna lät ju smaskens :o)

Badbomben sa...

Linda: Tycker att Anytime har en hel del skojiga grejer till kundvänliga priser:)
Visst, XZ:s chokovaniljserie är fin!:)

Bitte sa...

Roligt att läsa om dessa för mig ny/annorlunda märken.

Badbomben sa...

Sminkjante: Skoj att höra!:)

Ika sa...

XZ:as hårvård älskar jag! Har använt den i många år :) Fuskigt, finns det Revlon i Cittari hos dej? Det finns det inte här i norr längre. Finns dock i Anttila (men det finns inte i min stad förståss) och sen i stora varuhus som tex Tuuri och Kärkkäinen.

Badbomben sa...

Ika: Jag undrade också vad du som min så gott som enda svenskspråkiga landsfrände skulle säga om postningen;)

Jo, cittari äger här. Åtminstone Kyrkslätts CM har Revlon och sen finns det på en del andra ställen också. Jag bodde i tonåren på en liten ort så jag kan delta i din periferisorg, tur att det finns internet:)

Jessan sa...

Åh vad kul att läsa! Och nu vet jag att det är till Finland jag ska åka för att shoppa produkter från Revlon... :-) För ett par år sedan gick det att köpa på Åhléns City i Stockholm, men nu är det puts väck! Jag älskar deras under- och överlack, speciellt det snabbtorkande överlacket - det är kanon!!

Badbomben sa...

Jessan: Vad bra om du hade nytta och glädje av texten! Japp, kom du hit och shoppa så shoppar jag upp era aquolinan och allt annat skoj ni har där:D

Sminkan sa...

Vitalis är en nödvändighet i min necessär! Tvingar alla som ska till Finland att köpa en burk till mig! Luktar gott och hjälper mot allt utom muskelvärk! ;D

Badbomben sa...

Sminkan: :D Då skulle du ha gillat retro-t-shirtsen dom sålde för ett tag sen! Knallgula med megastor vitalisburk på framsidan!

Anonym sa...

If you suffer from hair loss, hair implants may be one way to help you.
[url=http://www.hair-restoration-surgery.com/]hair restoration surgery[/url]

Anonym sa...

advice child dating man [url=http://loveepicentre.com/]best place to meet singles in colorado[/url] scottish singles http://loveepicentre.com/ example best online dating male profile to attract attention

Anonym sa...

wells fargo health savings account [url=http://usadrugstoretoday.com/products/cialis.htm]cialis[/url] feeding your dog a natural diet http://usadrugstoretoday.com/categories/dysfonction-erectile.htm las vegas health district http://usadrugstoretoday.com/categories/erezione-pack.htm
vitamin e social anxiety [url=http://usadrugstoretoday.com/products/exelon.htm]exelon[/url] current viral infection symptoms [url=http://usadrugstoretoday.com/products/imitrex.htm]mechanism of arteriosclerosis by diabetes[/url]

Anonym sa...

high monthly income for breast cancer patients [url=http://usadrugstoretoday.com/products/trazodone.htm]trazodone[/url] the heart of chicago http://usadrugstoretoday.com/products/lexapro.htm double dose norvasc dosage http://usadrugstoretoday.com/products/yasmin.htm
survey results on buying medicine [url=http://usadrugstoretoday.com/products/rhinocort.htm]rhinocort[/url] illinois council of health system pharma [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/anti-acidity.htm]key fitness health trainer[/url]

Maria sa...

Gillar Revlons nagellack :) Men blir alltid irriterad när jag går in på deras internationella hemsida och ser en massa fina nyheter, som sen aldrig dyker upp på hyllorna här i Finland.. :(